top of page

Stichting Wende 2001 stelt zich ten doel verhalen te creëren en te visualiseren op het nieuw gewonnen land van de provincie Flevoland.  Het nieuwe Flevoland heeft nog geen eigen verhalen. Met uitzondering van onzichtbare mythes diep in de oude zeebodem en de verhalen over heroïsche zeehelden. Verhalen van voordat de zee land werd. Want een land zonder mythes is als een volk zonder taal.

 

Op bijzondere plekken, gebruikmakend van het polderlandschap, komen de vertellingen tot uiting. Verhalen die soms een heel directe, aardse inhoud kennen  of een historisch mythologische achtergrond.

 

De producties van Wende2001  vonden in het verleden allen plaats op landschapskunstwerk De Aardzee te Zeewolde. In 2012 waren nieuwe verhalen voor het eerst op alle landschapskunstwerken in Flevoland te zien. En  sinds 2015 rekenen we zelfs heel Flevoland tot ons podium en kom je ons overal tegen.

ARCHIEF VOORSTELLINGEN

Pleisterplaats - 2021

De Pleisterplaats is een verhaal van GertSpeelt waarin landschapskunstwerk Riff, PD#18245 een belangrijke rol speelt.  Het verhaal klinkt als een oude Zuiderzeelegende, misschien is dat het zelfs wel. Een verhaal over rampspoed en verdriet, waarin uiteindelijk liefde en hoop overwinnen.

75 Jaar Vrijheid - Het Verhaal van Williamson en Kitchen - 2020

In 2020 vierden we 75 jaar vrijheid, in het kader hiervan heeft een groot project plaatsgevonden, waarbij het verhaal onder andere is verteld aan het publiek. De voorstelling terugkijken kan via YouTube.  De vertelvoorstellingen vonden in verband met de maatregelen rondom het Corona virus online plaats. Op vrijdag  27, zaterdag 28 en zondag 29 november was de voorstelling te zien. Daarnaast omvatte dit project een lespakket (download) en expositie. 

Rondje ~Flevoland - 2018

Op een aantal markante plekken in Flevoland vertellen we je het verhaal van Flevoland. De ontstaansgeschiedenis van de jongste provin- cie van Nederland, en dan niet de versie die in de geschiedenisboeken staat. Nee we brengen je de sage van Flevoland.

Kom, schuif dichterbij, verwarm je aan het kampvuur en luister goed....

Noorderlicht - 2017

 

Het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaards begrepen. 

(Søren Kierkegaard)

 

 

Een oeroud verhaal.
Over het hoge noorden.
Over kou en wind.
Over ijsbergen op een eindeloos grillige zee
Lange donkere nachten.
De mens is hier niet welkom.
En toch is er leven.

 

Moeders laatste wens - 2016

 

Twee broers hebben lang geen contact met elkaar gehad en dat is niet zonder reden. Maar nu worden ze gedwongen samen moeders laatste wens te regelen.De ene broer, een ouwe sjacheraar, zorgt voor passend transport. De andere heeft graag alle touwtjes in eigen handen.En moeder? Moeder wil nog één keer……Een bijzondere voorstelling op een koude, kille vlakte.

Stormjagers - 2015

 

Een vertelling in woorden en beeld...” 
Mensen klampen zich vast aan de liefde en zijn bang voor stormen. Maar het is net andersom... Je moet de liefde juist leren loslaten en de storm in durven gaan.
Als je de storm niet ingaat, zal er nooit iets gebeuren en zal je leven nooit beginnen...

 

Mythische Maand - 2012

 

In september 2012 waren gedurende 3 zondagen bij alle zes de landschapskunstwerken in Flevoland, korte mythische verhalen te zien en te horen.  Op deze van oorsprong al schitterende Flevolandse plekken met fantastische vergezichten, maar toch intieme speelmogelijkheden speelden de voorstellingen. Deze duurden ieder 30 tot 45 minuten, waren geschikt voor alle leeftijden (va 4 jaar) en kenmerkten zich door hun feerieke en mythische verhaallijnen.

Landaarde - 2005

 

Landaarde speelt zich af in een wereld waarin enorme vogels rondvliegen, een zangeres je betovert met haar gezang, en steltlopers elkaar met vuur te lijf gaan. Prachtige mysterieuze wezens met ieder hun eigen achtergrond. Door indrukwekkende interactie met licht, geluid en het publiek vinden de wezens elkaar en vertellen zij hun verhaal. Het spektakel verbeeldt een strijd tussen tegenpolen met een bestemming die net als de reisgenoten in beweging lijkt te zijn.

 Donderland - 2004

 

Een leeg land (de polder) komt langzaam tot ontwikkeling maar waartoe zal dit leiden? Donderland is een klanklandschap dat de dreigingen waarmee wij tegenwoordig te maken hebben, zoals de strijd met het water, in die delen behandeld. Het publiek wordt gedompeld in een zee van klank, beeld en tekst, maar het is vooral de percussie dat het verhaal vertelt.

 

 De Overkant - 2003

 

De Overkant vertelt de geschiedenis van een koppel. Een man en een vrouw die het nieuwe land verkiezen om een toekomst op te bouwen. De vrouw staat voor de rechtlijnige utopie van de polder, maar de man kan niet aarden in het eenduidige bestaan. Het verlangen naar een andere, mooiere wereld drijft de man weg bij zijn geliefde. Hij gaat op zoek naar zijn dromen.

 

bottom of page