top of page
vrijheidsmaaltijden-car.jpg

Vrijheidsmaaltijd

 

In heel het land werden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven.

In Dronten organiseerden we deze Vrijheidsmaaltijd bij Ontmoetingspark Buiten. In samenwerking met de werkgroep Fairtrade boden we deze dag een gratis Fairtrade lunch, omlijst met muziek, gastsprekers en een vertelvoorstelling. In totaal waren er 80 plaatsen beschikbaar deze dag.

Fabiana Dammers

 

Fabiana Dammers is een singer-songwriter met een duidelijk eigen geluid. Ze schrijft folky popsongs met inhoud en gecombineerd met een dijk van een stem zet ze haar ‘Fabfolk’ neer. De Italiaans-Nederlandse won in het begin van haar carrière de Grote Prijs van Nederland. Ze trad al op in voorprogramma’s van o.a. Beth Hart en Van Dik Hout om daarna zelf verschillende poptempels en theaters te bestormen. 

Werkgroep Fairtrade

 

De werkgroep Fairtrade in Dronten maakt onderdeel uit van het Netwerk Duurzaamheid en wil door middel van het organiseren van evenementen en publiciteit voor Fairtrade en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen de kennis hieromtrent verhogen.

Vrouwe Fortuna

 

Op 14 mei 1940 bombarderen de Duitsers Rotterdam en ligt het leven van Jan Willem in puin. Hij heeft geluk dat hij juist die dag niet op kantoor is, maar naar een klant net buiten de stad. Zijn familie heeft minder geluk, net als veel mensen van kantoor. Hij vindt onderdak bij Ome Cor; een binnenvaartschipper.  En zo komt het dat Jan Willem met het binnenvaartschip van zijn oom, afgeladen vol met Rotterdams puin in de nog jonge Noordoostpolder terechtkomt. Een plek waar ze ieder paar handen kunnen gebruiken. Om de dijken te verzwaren, om de polder te ontginnen. Jan Willem besluit te blijven, want wie wacht er nog op hem in Rotterdam? Niemand.

Met dank aan

bottom of page